• Kezdőlap
  • Friss lapszám
  • Blog
  • Archívum
  • Ars Poetica
  • Médiaajánlat
  • Cégeknek
  • Csapatunk
  • Karrier
  • Rendezvények
  • SMP

Csak POZITÍVAN Magazin

Létezik egy kapcsoló a fejemben

Egészség/szépség, Táplálkozás/Gasztro, Társadalom - Kovács Márta - 2022. szeptember 12.

Manapság trendi „zöldnek” lenni. Ennek a „zöldnek” a konszenzusos tartalma még nem született meg, nem csak itt Közép-Európában, de globálisan is káoszos az elméletek – cselekvések – történések elegye (diplomatikusan fogalmaztam!).

Annak az irányzatnak vagyok feltétlen híve, amelyik a fogyasztói társadalom változtatását saját magán és saját háza táján teszi. Ezt Budapesten, akár egy emeleti lakásban is el lehet kezdeni.

Észrevettem, hogy a nyár olyan forró, amit már én is rosszul tűrök. Jól esik a sok folyadék, a nyers gyümölcs, zöldség. Tea-kedvelő lévén több liter más-más féle teát főzök reggel, ezt iszom egész nap. Átkapcsoltam a fejemben, nem édesítek.

Kimegyek a legközelebbi piacra, ott vásárolom a zöldséget, gyümölcsöt. A szezonális zöldek hatalmas halmokban állnak és még relatíve olcsók is. A kofák általában saját termést hoznak. Én szívesen beszélgetek velük. Kiderült, hogy Ők is szívesen beszélgetnek. Így gyorsan kiderül a vegyszerek – permetlé, csigairtó stb. – milyensége, mennyisége. Nagy örömömre két vegyszermentesen gazdálkodó őstermelőtől is tudok már vásárolni. Jól megbeszéljük az időjárást, azt hogy mit főzzünk, ezt-azt hogyan süssünk.

Élethosszig tartó tanulást is műveljük, kapcsolatot is építünk. Átkapcsoltam a fejemben – jóízű zöldségekből főzöm a ragulevest, amihez a kofa és még az egyik fiatalember is – aki a vásárlója – roppant, praktikus tanácsokat adott. Nagy sikere volt, mindenki dicsérte, a vacsora végére egy csepp sem maradt belőle.

Körülbelül 50 méterre a lakásomtól nyílt egy pékség. Többszöri próbálkozás után feladtam, nem fogyasztok több tőlük vásárolt pékipari terméket, két alapvető ok miatt. Az egyik, hogy sületlen. A másik, hogy egyen ízű a sütőszerektől. Én még szívesen hallgatok rádiót és egy beszélgetős műsorban, egy újdonsült pékvállalkozóval készült riport. Nekem felrémlett a nagyanyám kovászos kenyerének az íze. Nyomban „elbékávéztam” a pici műhelybe és csodát láttam meg ízleltem. Azóta nem csak én, de számos ismerősöm is lelkes kovászos kenyér fogyasztó lett. Ez volt a legkönnyebb átkapcsolás a fejemben, mert engem nem riaszt a távolság a hosszú „békávézástól”.

A Budapest Józsefvárosi Evangélikus Egyházban dolgozom gyülekezeti munkatársként. A környék legrégebben épült épülete a gyülekezet központja. Földszintes, átriumos épület. Fiatal lelkésznőnk nem klasszikus, veretes módon vezeti a közösséget. (Készült rólunk egy film: „A Mandákház lelkésze” címmel. Örömmel vesszük, ha meghívják, a stáb és a szereplők leviszik a filmet az ország legtávolabbi sarkába is. Ez itt a reklám helye.) Közös vacsorát főzünk minden szerdán. Én vagyok a koordinátora, általában vállalkozó szellemű barátaink, testvéreink főznek. Az alapanyagok beszerzéshez azért ragaszkodok, mert átkapcsoltam a fejemben és vegyszermentes alapanyagokat vásárolok. A főzés előkészítésében lelkes segítők hámoznak krumplit, terítenek és mosogatnak. Húsz-negyven személyre főzünk évszaktól függően. Nyáron vagyunk sokan, mert az udvaron terítünk. Hajléktalanok, szegények, romák is az asztalunkhoz ülnek, szemtől szemben vacsorázunk. Nálunk főzött már polgármester, egyetemi tanár és menekült is. Átkapcsoltunk a fejünkben mindannyian, mert megláttuk, hogy mindenkinek a két füle között egy feje van.

Jó átkapcsolást kívánok, minden olvasónak!

Címkék: egészség, egészséges, gasztronómia, kofa, pék, piac, táplálkozás, zöld, zöldségek
 2
Avatar photo

Röviden a szerzőről : Kovács Márta

További cikkek, amik még érdekesek lehetnek számodra

A jóga valódi útja és jelentése

2022. április 8.

Bőrünk egészségének nyomában

2022. szeptember 12.

A Viagra segítség lehet a demencia kezelésében

2021. december 7.

A magazinról röviden

Célunk, hogy hiteles és objektív információforrás legyünk a társadalom bármely szegmenségből érkező, fejlődni vágyó emberek számára. A Csak Pozitívan Magazin a tudatos emberek tudatos választása, a gondolkodásformálás és a tudatos életre nevelés eszköze. Szerkesztőségünk azon fáradozik, hogy olvasóinkat mély, hiteles, minőségi, segítő és igaz információkkal lássa el. Segítjük az olvasót abban, hogy jó döntéseket hozzon. Ezzel szeretne egy új színvonalat teremteni a tájékoztatás világában. A média változik, és mi kezdtük el.

Olvasd el legfrissebb lapszámunkat

Keress minket a közösségi médiában

Legfrissebb cikkek

  • Az egészség, a boldogság és a béke hármasának megteremtése2023. november 29.
  • Erőteljes önismereti módszer nőknek2023. november 29.
  • Tudatosság emelés a küldetésem2023. november 29.
  • A gyermekek tornanénije2023. november 28.
  • Illatok az egészségért és a harmóniáért2023. november 28.

Friss a divat témában

  • Divat

    HOGYAN TEREMTS STÍLUSOS RUHATÁRAT? II.

    2023. augusztus 15.
  • Divat

    HOGYAN TEREMTS STÍLUSOS RUHATÁRAT? 1.

    2022. szeptember 12.
  • Divat, Környezetvédelem, Táplálkozás/Gasztro, Társadalom, Utazás, Üzlet/Pénzügyek

    Iparágak dőlnek be és születnek újak – a fiatal generációk átalakítják a piacot

    2022. április 12.
  • Kapcsolat
  • Adatvédelmi és adatkezelési szabályzat
  • Szerzői jogok
  • Impresszum
  • Süti tájékoztató és hozzájárulás kezelése

© 2019-2023. Csak POZITÍVAN Magazin.