Tényleg minden egyes összetevőt el kell olvassunk a boltban ahhoz, hogy otthon nyugodt szívvel használjunk egy-egy alapanyagot a főzés során? Hock Zsuzsi táplálkozási tanácsadóval beszélgettünk arról, hogyan lehet fenntartható módon, egészségesen, az érzékenységeket figyelembe véve teljes életet élni.
Hogyan került a fókuszodba a megfelelő táplálkozás?
Gyakorlatilag egész életemben kutattam a táplálkozást, már egészen gyerekkorom óta foglalkoztatott a téma. A szüleimmel is vívtunk csatákat ennek kapcsán, persze a főiskola alatt ez könnyebbé vált, mikor magamra főztem. Egész életemet átszőtte a testképzavar és sok nőhöz hasonlóan akkor is fogyókúráztam, amikor nem kellett volna. Az állandó diéta megtette a hatását és nem kevés hormonális felborulást okozott a szervezetemben. A várandósságom után is küzdöttem az állandó súlyfelesleggel. Elsőszülött gyermekemnél szintén problémákat tapasztaltam, ugyanis hiába tápláltam rendesen, folyamatosan fogyott. A gyermekorvos javaslatára megcsináltattunk jó néhány tesztet, amik egyértelműen megmutatták, hogy glutén, tejfehérje, szója, mogyoró és tojásfehérje érzékenységben szenved. Ekkor kezdtem igazán elmélyülni a témában, rengeteget tanultam, olvastam, képzésekre jártam, hogy megtaláljam mi az, ami neki tényleg jó.
A mai napra már szinte nulla hibával éljük a mindennapjainkat, finomakat és mindenki szervezetének megfelelő ételeket eszünk. Ez a több évtizedes múlt, ami mögöttem van és az a tudományos háttér, amit a kutatásaim során tanultam az alapja ma annak a tudásnak, amivel ügyfeleimnek is a segítségére vagyok.
Miért nem szabad elhanyagolni az ételérzékenységet?
Nagyon komoly és súlyos betegségek táptalaja az elhanyagolt érzékenység. Például, ha valaki gluténérzékeny és nem foglalkozik a diagnózisával, illetve a tünetekkel, akkor a jövőben lehet akár áteresztő bélszindrómája vagy legsúlyosabb esetben vékony-, vastagbél rákja. Ezenkívül nagyon súlyos bőrtüneteket is okozhat a bélrendszer nem megfelelő működése. Ha a diéta szigorúan és életvitelszerűen be van tartva, akkor ezek a súlyos betegségek megelőzhetők. Persze az életmód esetében oda kell figyelni arra, mi kerül a kosárba. Mert lehet, hogy egy felvágott glutén és tejmentes, de mellette rengeteg mesterséges anyaggal dúsítják, ami szintén káros az emésztésre. A kevésbé feldolgozott és bio élelmiszereknek kellene minden esetben a bevásárló kosárba bekerülnie.
Szerinted miért lehet egyre több ételérzékeny ember napjainkban?
A nem megfelelő táplálkozás természetesen az egyik oka, ami miatt kialakulhat. A másik pedig az, hogy ma már sokkal inkább szem előtt vannak ezek a betegek. Régen nem volt ekkora fókusz az ételérzékenységen. A múltban a gluténérzékenyeket sápkórosnak hívták, csak még nem tudták, hogy mi a kiváltó ok. Illetve sajnos többen közülük nem élték meg a felnőttkort, mert nem volt kezelve az érzékenységük. Ma már az élelmiszer előállítás iparág, minél többet, minél gyorsabban. A minőség nem szempont.
Van megoldás? És ha van, mi az?
Különböző ételérzékenységeknek különböző fajtái vannak. Van, amiből ki lehet gyógyulni, van, amiből nem, de diétával szépen karban lehet tartani. Például a glutén esetében mindenkinek javasolt a glutén elhagyása, mert nem egy olyan elengedhetetlen eleme a táplálkozásunknak, ami létfontosságú. Az, ha valaki mentesen él, az egy élethosszig tartó életmód, amivel nagyon könnyen együtt lehet élni.
Ha valaki elakadást érez, nem tudja hogyan álljon neki, tele van kérdésekkel vagy támogatásra van szüksége, akkor az alábbi email címen várom a megkeresést: hock.zsu@gmail.com
Egy életünk van. Azt nem mindegy milyen minőségben éljük le.
A Facebook csoporthoz az alábbi linken lehet csatlakozni: https://www.facebook.com/groups/1167988437217484