• Kezdőlap
  • Friss lapszám
  • Blog
  • Archívum
  • Ars Poetica
    • SMP
    • Rendezvények
  • Médiaajánlat
  • Cégeknek
  • Csapatunk
    • Karrier
  • Magazin Kibeszélő

Csak POZITÍVAN Magazin

Étlapok rövid üzenetei hatására többen választanak növényi alapú ételt

Egészség/szépség, Környezetvédelem - Czeczon István - 2025. április 28.

Az éttermek étlapjaira írt egyszerű, rövid üzenetek hatására kétszer olyan gyakran választanak a vendégek hús helyett növényi alapú fogást egy új kutatás szerint.

A klímakutatók egyre nagyobb figyelmet szentelnek az élelmiszer előállításának, szállításának és fogyasztásának: egy tavaly szeptemberi tanulmány szerint az üvegházhatású gázok évente a világon kibocsátott mennyiségének több mint harmada az élelmiszeripar számlájára írható.
A szennyezés nagy része a hús miatt termelődik: a marha, a csirke és a sertés tenyésztése – ami miatt gyakran vágnak ki nagy erdőterületeket – nagyjából kétszer akkora károsanyag-kibocsátással jár, mint a növénytermesztés.
A húsfogyasztás különösen magas az Egyesült Államokban, 2020-ban átlagosan 111,5 kilogramm húst evett meg egy amerikai, több országban pedig, köztük Kínában gyors növekedésnek indult a húsevés.
Sokan segítenék a környezetvédelmet azzal, hogy növényi fogásokat választanak: az új kutatás azt találta, hogy az éttermi étlapokra írt rövid üzenetek nagyban befolyásolhatják a viselkedést.
A World Resources Institute (WRI) nonprofit szervezet kutatásában mintegy hatezren vettek részt az Egyesült Államokban. A kutatók tíz különböző, a fenntarthatóságról szóló üzenetre adott reakcióikat vizsgálták, azt kérték bennük, hogy válasszanak két lehetőség, például babos vagy marhahúsos burrito között.


Az üzenetek közül több is drámai hatást keltett. „Mindegyikünk tehet a bolygónk érdekében. Ha csak egy húsos fogást növényire cserélsz, az üvegházhatású gázok kibocsátásából annyit takarítasz meg, amennyi a telefonod feltöltéséhez két év alatt elhasznált energiával egyenlő” – akik ezt olvasták az étlapon, 25 százalékban vegetáriánus fogást választottak, ami több mint kétszerese azon vendégeknek, akik nem olvasták az üzenetet. Egy másik üzenet hatására 22 százalékkal több fogyasztó döntött növényi alapú étel mellett, ami szintén sokkal nagyobb arány az üzenetet nem olvasókhoz képest.
Más üzenetek, amelyek az étel ízéről szóltak, vagy arról, hogy meg kell védeni a Földet a következő nemzedékek számára, szintén pozitívan befolyásolták a vendégek döntését, ami arra utal, hogy szignifikánsan alakítható a választás az étlapok szövegeinek megfogalmazásával.

Tags | egészség, élelmiszeripar, étlap, fenntarthatóság, gáz, hatás, klimakutatás, környezetvédelem, növényi alapú étel, szennyezés, üvegházhatás, üzenet
 0
Avatar photo

About Author / Czeczon István

Alapító/Tulajdonos/Főszerkesztő A Kávészünet az elmének című könyv írója. https://kaveszunet-az-elmenek.webnode.hu/ Író, grafikus, dizájner, tördelő, magánkiadás-támogató Tibeti karmatan őrző, hangtálas szakember https://azuri-hangtal-terapia.webnode.hu/

You Might Also Like

Az önbizalomhiány, mint népbetegség – Értelmezd újra önmagad

2024. szeptember 30.

Bőrünk egészségének nyomában

2024. július 12.

Új-Zélandon kiirtják a behurcolt ragadozókat

2022. július 8.

A magazinról röviden

Célunk, hogy hiteles és objektív információforrás legyünk a társadalom bármely szegmenségből érkező, fejlődni vágyó emberek számára. A Csak Pozitívan Magazin a tudatos emberek tudatos választása, a gondolkodásformálás és a tudatos életre nevelés eszköze. Szerkesztőségünk azon fáradozik, hogy olvasóinkat mély, hiteles, minőségi, segítő és igaz információkkal lássa el. Segítjük az olvasót abban, hogy jó döntéseket hozzon. Ezzel szeretne egy új színvonalat teremteni a tájékoztatás világában. A média változik, és mi kezdtük el.

Olvasd el legfrissebb lapszámunkat

Keress minket a közösségi médiában

Legfrissebb cikkek

  • Katának hívnak, és vagyok, aki vagyok2025. május 19.
  • Nyolc millió kilogramm mentett élelmiszert juttatott tavaly az Élelmiszerbank a nélkülözőknek2025. május 19.
  • #nőkéntazeneiparban – Horányi Juli különleges zenei eseményt szervez2025. május 16.
  • Csökkent a hazánkban telelő erdei fülesbaglyok száma2025. május 16.
  • A lélek nyelve az érzés II.2025. május 16.

Friss a divat témában

  • Divat

    HOGYAN TEREMTSSTÍLUSOS RUHATÁRAT? XXI.

    2025. április 3.
  • Divat

    Nő a tükör előtt, avagy egy Crystal ruhapróba története lélekbarát üzemmódban

    2025. március 6.
  • Divat, Önismeret

    Stílustanácsadás és az átlagos nők

    2025. március 5.
  • Kapcsolat
  • Adatvédelmi és adatkezelési szabályzat
  • Szerzői jogok
  • Impresszum
  • Süti tájékoztató és hozzájárulás kezelése

© 2019-2025. Csak POZITÍVAN Magazin.