• Kezdőlap
  • Friss lapszám
  • Blog
  • Archívum
  • Ars Poetica
  • Médiaajánlat
  • Cégeknek
  • Csapatunk
  • Karrier
  • Rendezvények
  • SMP

Csak POZITÍVAN Magazin

A kávézás csökkenti a krónikus májbetegségek kialakulásának kockázatát

Egészség/szépség, Táplálkozás/Gasztro, Tudomány - Czeczon István - 2021. augusztus 16.

A kávé fogyasztása csökkenti a krónikus májbetegségek kialakulásának kockázatát – állapították meg angol kutatók, akik a BMC Public Health orvosi folyóiratban publikálták tanulmányukat.

A Southamptoni és az Edinburghi Egyetem szakemberei szerint bármilyen típusú kávé fogyasztása összefüggésbe hozható a krónikus májbetegség kialakulásának a májbetegséggel kapcsolatos halálozásnak a csökkent kockázatával azokhoz képest, akik nem fogyasztanak kávét. A kávé előnyös hatásai napi három-négy csésze fogyasztása esetén a legoptimálisabbak.

A tanulmány szerzői a brit Biobankban szereplő 495 585 ember adatait vizsgálták meg, akiknek ismertek voltak a kávéfogyasztási szokásai. Átlagosan 10,7 éven keresztül követték őket nyomon, hogy megfigyeljék, kiknél alakul ki krónikus májbetegség vagy májjal kapcsolatos egészségügyi probléma – olvasható az eurekalert.com portálon.

Az összes résztvevő 78 százaléka (384 818 ember) fogyasztott kávét, míg 22 százalékuk (109 767 ember) nem. A kutatás ideje alatt a résztvevők közül 3600 embernél alakult ki krónikus májbetegség és közülük 301-en hunytak el. Továbbá 5439 személynél alakult ki krónikus májbetegség vagy zsírmáj (szetatózis), és 184 esetben alakult ki a leggyakoribb daganatos májbetegség, a hepatocelluláris carcioma.

A kávét nem fogyasztókhoz képest a kávéfogyasztóknál 21 százalékkal kevesebb volt a krónikus májbetegség, 20 százalékkal a krónikus vagy zsírmájbetegség és 49 százalékkal alacsonyabb a krónikus májbetegség miatti halálozás kockázata. A legnagyobb előny abban a csoportban mutatkozott, amely őrölt kávét ivott. Az őrölt kávé nagy mennyiségben tartalmaz kahveol és a kafesztol molekulákat, amelyekről állatokban kimutatták, hogy jótékonyan védenek a krónikus májbetegségek ellen. Az instant kávéban ugyan kevesebb kahveol és kafesztol van, de fogyasztóinál szintén megállapították, hogy csökkenthette a májbetegség kialakulásának kockázatát. A kockázat csökkenése kisebb volt ugyan, mint az őrölt kávét fogyasztók esetében, de a kutatás eredményei arra utalnak, hogy esetleg a kávé más összetevői, azok potenciális kombinációja is előnyös lehet a májbetegség kialakulása ellen.

A tanulmány vezető szerzője, Oliver Kennedy kiemelte, hogy a kávé széles körben hozzáférhető, és a tanulmányban megállapított kedvező hatása azt jelenti, hogy potenciálisan felhasználható lehet a májbetegségek kialakulásának megelőzésében. Ez különösen a szegényebb országokban lenne értékes, ahol nehezebben férnek hozzá az emberek az egészségügyi ellátáshoz, és ahol sok áldozatuk van a krónikus májbetegségeknek.

A kutatók ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a tanulmányban vizsgált résztvevők zömmel fehérek voltak, és jobb anyagi körülmények között éltek, ezért más országokra és populációkra nehéz általánosítani a kutatás megállapításait.

Címkék: betegség, egészség, gasztro, kávé, kávézás, tanulmány
 3
Avatar photo

Röviden a szerzőről : Czeczon István

Alapító/Tulajdonos/Főszerkesztő A Kávészünet az elmének című könyv írója. https://kaveszunet-az-elmenek.webnode.hu/ Író, grafikus, dizájner, tördelő, magánkiadás-támogató Tibeti karmatan őrző, hangtálas szakember https://azuri-hangtal-terapia.webnode.hu/

További cikkek, amik még érdekesek lehetnek számodra

Napi 9 órányi ülés nagyon egészségtelen

2023. augusztus 15.

Zavar az erőben…

2022. augusztus 9.

Új fejlesztés: idegsejt védelem

2022. január 4.

A magazinról röviden

Célunk, hogy hiteles és objektív információforrás legyünk a társadalom bármely szegmenségből érkező, fejlődni vágyó emberek számára. A Csak Pozitívan Magazin a tudatos emberek tudatos választása, a gondolkodásformálás és a tudatos életre nevelés eszköze. Szerkesztőségünk azon fáradozik, hogy olvasóinkat mély, hiteles, minőségi, segítő és igaz információkkal lássa el. Segítjük az olvasót abban, hogy jó döntéseket hozzon. Ezzel szeretne egy új színvonalat teremteni a tájékoztatás világában. A média változik, és mi kezdtük el.

Olvasd el legfrissebb lapszámunkat

Keress minket a közösségi médiában

Legfrissebb cikkek

  • Az egészség, a boldogság és a béke hármasának megteremtése2023. november 29.
  • Erőteljes önismereti módszer nőknek2023. november 29.
  • Tudatosság emelés a küldetésem2023. november 29.
  • A gyermekek tornanénije2023. november 28.
  • Illatok az egészségért és a harmóniáért2023. november 28.

Friss a divat témában

  • Divat

    HOGYAN TEREMTS STÍLUSOS RUHATÁRAT? II.

    2023. augusztus 15.
  • Divat

    HOGYAN TEREMTS STÍLUSOS RUHATÁRAT? 1.

    2022. szeptember 12.
  • Divat, Környezetvédelem, Táplálkozás/Gasztro, Társadalom, Utazás, Üzlet/Pénzügyek

    Iparágak dőlnek be és születnek újak – a fiatal generációk átalakítják a piacot

    2022. április 12.
  • Kapcsolat
  • Adatvédelmi és adatkezelési szabályzat
  • Szerzői jogok
  • Impresszum
  • Süti tájékoztató és hozzájárulás kezelése

© 2019-2023. Csak POZITÍVAN Magazin.