• Kezdőlap
  • Friss lapszám
  • Blog
  • Archívum
  • Ars Poetica
    • SMP
    • Rendezvények
  • Médiaajánlat
  • Cégeknek
  • Csapatunk
    • Karrier
  • Magazin Kibeszélő

Csak POZITÍVAN Magazin

Évente 2,5 milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe egy új globális jelentés szerint

Környezetvédelem - Czeczon István - 2025. január 3.

Egy új globális jelentés szerint évente 2,5 milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe a mezőgazdaságban, körülbelül 1,2 milliárd tonnával több, mint a korábban becsült 1,3 milliárd tonna. Az összes megtermelt élelmiszer körülbelül 40 százaléka megy kárba a korábban becsült 33 százalékkal szemben – olvasható a Driven to Waste: Global Food Loss on Farms című jelentésben, amelyet a Természetvédelmi Világalap (WWF) és a Tesco rendelt meg.

A jelentés a mezőgazdasági üzemekben, a betakarítással és a vágással kapcsolatos élelmiszer-veszteségekre összpontosít. 2011 óta ez az első számszerűsített adat a gazdaságok teljes élelmiszerveszteségéről.


Az ellátási láncok veszteségére, valamint a kiskereskedelemben és a fogyasztás során keletkező pazarlásra vonatkozó frissített adatokkal kombinálva világosabb a kép az élelmiszerveszteség és -pazarlás mértékéről a gazdaságtól a fogyasztóig. Ez is azt jelzi, hogy mennyire fontos az élelmiszerveszteség és -pazarlás felére csökkentése a teljes ellátási láncban, és nem csak a kiskereskedelemben és a fogyasztásban –  emelték ki a wwf.panda.org honlapon közzétett jelentés szerzői.
Az élelmiszertermeléshez rengeteg földet, vizet és energiát használnak, ezért az élelmiszerhulladék jelentős hatással van az éghajlatváltozásra: korábbi becslések szerint az üvegházhatású gázok 8 százalékáért felelős. Az új jelentés adatai szerint a számok még ennél is magasabbak, és az összes károsanyagkibocsátás mintegy 10 százaléka köthető élelmiszerhulladékhoz. Ez az Egyesült Államokban és Európában egy év alatt közlekedő összes autó által okozott  karbonkibocsátás mintegy kétszeresének felel meg.


Világszerte 4,4 millió négyzetkilométer mezőgazdasági területet és 760 millió köbméter vizet használtak fel annak a korábban becsült 1,2 milliárd tonna élelmiszernek az előállításához, amely a betakarítás előtt, alatt és után elvész, vagy más célokra, például állati takarmányként és bioüzemanyagként kerül felhasználásra. Ez az indiai szubkontinensnél nagyobb földterülettel és 304 millió olimpiai

úszómedencének megfelelő vízmennyiséggel egyenértékű – és ebben még nincsenek benne az élelmiszer előállításához felhasznált további erőforrások, amelyek az ellátási lánc más szakaszaiban vesznek kárba.
A jelentés cáfolja azt a régóta uralkodó nézetet, hogy a gazdaságokban az élelmiszerveszteség kizárólag a kevésbé jómódú, alacsonyabb iparosodottsági fokú régiókban jelent problémát. Sőt kiderül belőle, hogy az egy főre jutó veszteség a mezőgazdasági üzemekben általában magasabb az iparosodott régiókban. A globális terményhulladék 58 százaléka a magas és közepes jövedelmű országokban keletkezik.

Tags | bioüzemanyag, élelmiszer, globalizáció, hulladék, környezetvédelem, pazarlás, szemét, újrahasznosítás
 0
Avatar photo

About Author / Czeczon István

Alapító/Tulajdonos/Főszerkesztő A Kávészünet az elmének című könyv írója. https://kaveszunet-az-elmenek.webnode.hu/ Író, grafikus, dizájner, tördelő, magánkiadás-támogató Tibeti karmatan őrző, hangtálas szakember https://azuri-hangtal-terapia.webnode.hu/

You Might Also Like

Már minden huszadik itthon eladott autó elektromos vagy tölthető hibrid

2021. november 24.

Illatgyertyáinkat az otthon melege inspirálta

2023. december 1.

Felismerik barátaik hangját a vízilovak

2025. április 25.

A magazinról röviden

Célunk, hogy hiteles és objektív információforrás legyünk a társadalom bármely szegmenségből érkező, fejlődni vágyó emberek számára. A Csak Pozitívan Magazin a tudatos emberek tudatos választása, a gondolkodásformálás és a tudatos életre nevelés eszköze. Szerkesztőségünk azon fáradozik, hogy olvasóinkat mély, hiteles, minőségi, segítő és igaz információkkal lássa el. Segítjük az olvasót abban, hogy jó döntéseket hozzon. Ezzel szeretne egy új színvonalat teremteni a tájékoztatás világában. A média változik, és mi kezdtük el.

Olvasd el legfrissebb lapszámunkat

Keress minket a közösségi médiában

Legfrissebb cikkek

  • Katának hívnak, és vagyok, aki vagyok2025. május 19.
  • Nyolc millió kilogramm mentett élelmiszert juttatott tavaly az Élelmiszerbank a nélkülözőknek2025. május 19.
  • #nőkéntazeneiparban – Horányi Juli különleges zenei eseményt szervez2025. május 16.
  • Csökkent a hazánkban telelő erdei fülesbaglyok száma2025. május 16.
  • A lélek nyelve az érzés II.2025. május 16.

Friss a divat témában

  • Divat

    HOGYAN TEREMTSSTÍLUSOS RUHATÁRAT? XXI.

    2025. április 3.
  • Divat

    Nő a tükör előtt, avagy egy Crystal ruhapróba története lélekbarát üzemmódban

    2025. március 6.
  • Divat, Önismeret

    Stílustanácsadás és az átlagos nők

    2025. március 5.
  • Kapcsolat
  • Adatvédelmi és adatkezelési szabályzat
  • Szerzői jogok
  • Impresszum
  • Süti tájékoztató és hozzájárulás kezelése

© 2019-2025. Csak POZITÍVAN Magazin.