A tea befelé fordítja a figyelmet
A teák kedvelői télen-nyáron szívesen fogyasztják a finom, forró italt, annál is inkább, mert soha nem lehet megunni – a teakompozíciók változatosságának csak a fantázia szab határt. A teázás lelassít, nyugalomra, türelemre szoktat. Mint egy szent szertartás.
A hideg beköszöntével sokszor még azok is a teáscsészéhez nyúlnak, akik egész évben nem fogyasztják e remek italt. Gyuri bácsitól, a bükki füvesembertől megtanultam, hogy amikor gyógyteát készítünk, akkor a virágot, levelet, hajtásvéget forrázzuk, a gyökereket, kérgeket, terméseket pedig főzzük.

A sötétebb, hűvösebb évszakok beálltával a természet számtalan kincse rendelkezésünkre áll, hogy alapanyagul szolgáljon egy csésze finom, forró italhoz. Forrázhatunk reszelt gyömbérgyökeret, a nyáron megszárított bodza- vagy akácvirágot, mentát, ill. a közelben megtermett alma héját, esetleg bio narancshéjat.
A fenyő tea
Most a Magyarországon talán kevésbé elterjedt fenyő tea történetét szeretném veletek megosztani. A fenyő tea nemcsak finom, de meghűlés esetén is bátran fordulhatunk hozzá. Csak arra kell vigyázni, hogy biztosan fenyőt válasszunk. (A Tiszafa nagyon hasonlít hozzá, viszont mérgező.)
Ideális esetben található egy erdő a közeledben, ahol van fenyő (erdei, luc vagy bármilyen más fajta). Ha nincs, akkor valamelyik környékbeli szomszéd kertjében egész biztosan találsz egyet. Bátran kérj tőle! Fontos viszont, hogy ne forgalmas autóút mellől származzon a fa.

Hangolódj rá sétád kezdetén a célodra! Fogalmazd meg magadban, hogy gyógyulást, erőt, megnyugvást, felfrissülést szeretnél-e a fától kérni. Amint belépsz az erdőbe, szándékodat szem előtt tartva nézz körül, és kérdezd meg az erdőt, melyik fa az, ami leginkább a segítségedre lehet. Hamarosan észre fogod venni, megérzed, hogy hol kell megállnod. Amint megtaláltad a számodra leginkább megfelelő fenyőt, kérj tőle engedélyt néhány ágának a lemetszésére. Érdemes magaddal vinni egy éles metszőollót, mert így tudod neki a lehető legkisebb sérülést okozni. Amint végeztél a metszéssel, köszönd meg az ajándékot.

Tudnod kell, hogy a termések, növényi részek akkor is tartják az anyanövénnyel a kapcsolatot – annak minden jótékony hatásával együtt –, amikor már távol vannak tőle. Érdemes szokásoddá tenni, hogy hálát adsz minden fának, cserjének az asztalodra kerülő termésükért.
A tea elkészítése
A fenyőágakat, miután leöblítetted őket, teljes egészében felapríthatod – épp úgy, mint a petrezselymet –, vagy akár kisebb darabokban is beleteheted a forrásban lévő vízbe. Elég addig főznöd, amíg érezni kezded a fenyő friss, erőteljes illatát, amikor vöröses-barnára színezi a vizet. Ezután már csak le kell szűrnöd, és kedved szerint ízesítheted fahéjjal, őrölt gyömbérrel, kardamommal, szegfűszeggel, csillagánizzsal.

(Amennyiben egész fahéjat, szegfűszeget vagy ánizst használsz, akkor mindenképp a fenyővel együtt tedd őket a vízbe.) A pikáns ízek kedvelői a kurkumát vagy az őrölt borsot is kipróbálhatják. Ha mindenképpen szeretnél édes ízt adni a teádnak, akkor hagyd egy kicsit hűlni, majd ízesítsd mézzel.
